Hoppa till sidans innehåll

Maria Jonasson är VM-klar!

21 MAR 2019 10:00
Reportage och unik intervju med veteran-Maria!
  • Skapad: 21 MAR 2019 10:00

Wärnamo SK:s egna tränare och veteran Maria Jonasson är klar för att tävla på veteran-VM som avgörs i Polen 24-30 mars 2019. I slutet av januari anmälde hon sig och det är med stor glädje och en viss spänning som hon ser fram emot mästerskapet! Med VM som mål påbörjades inomhusträningen i höstas. Måndagar innebär sedan gamalt sprintträning i Östbos långa källarkorridor, tisdagar: puls och kroppsstyrka på Trälleborgsskolan och på torsdagar greppas stängerna på Värnamo Atletklubb för att sedan lastas med tunga vikter. Under helgen blir det intervallträning, antingen utomhus eller inomhus beroende på om vädret tillåter och om Telekonsult Arena i Växjö är ledig. Så där ser en vanlig vecka ut för Maria med varierad och fartfylld träning nästan varje dag. 

Vad har du för upplägg i din träning?
- Jag försöker träna allsidigt för att underhålla spänst, rörlighet, snabbhet och styrka med mera. Träningen gör mig även stark i vardagen vilket är viktigt både nu och i framtiden.Höstens träning gick fantastiskt bra fram tills dagarna innan nyår då Maria befann sig i Växjö. Starter stod på schemat och efter en rejäl uppvärmning ställde hon in startblocket. Maria hann göra ett flertal starter innan det tog stopp. I åttonde starten efter 40 meter drogs baksida lår upp. Alla friidrottsintresserade vet nog att en hamstringskada är bland det värsta man kan ådra sig. Snabbt fick klubbkompisarna linda om låret, kyla och trycka. 

Hur gick tankarna när du låg på banorna i Telekonsult Arena och nyss hade skadat dig?
- Första tanken var "Nu är det kört" men jag hade ändå en förhoppning att det inte var en så allvarlig sträckning. När jag ställde mig upp för att åka hem kände jag att det skulle kunna vara värre och då fylldes jag av hopp. Jag tänkte även att jag skulle vara positiv och kontakta sjukgymnasten så snabbt som möjligt. Rätt tänk i situationer som dessa är viktiga! 

Lindningen, kylandet och trycket på hamstring måste ha gjort succé! Efter några dygns vila följt av lätt fysiskt aktivitet började Maria se ljuset i tunneln. Skadan var inte så allvarlig som man kunde tro vid första anblick. Rehabiliteringen kunde startas förvånandsvärt snabbt och resan till att bli hel gick ständigt framåt!

Redan en månad efter skadan den 29 december var Maria igång och sprang igen. Det var inga maxlopp utan bara lätt löpning för att känna hur kroppen kändes. Allt kändes bra för Maria och med sjukgymnastens godkännande tog hon beslutet att anmäla sig till veteran-VM. Träningen fortsatte och nu var målet exakt utstakat och en stark drivkraft under varje pass. Under hela feburari månad gick träningen bra. Det blev fler träningslopp i Telekonsult Arena, starter och annan löpstyrka. Baksida lår har inte strejkat men däremot har hälsenorna samt en ljumske sagt emot. Trots smärta har Maria kunnat träna det hon vill och haft riktigt roligt. Nu i slutet av mars åker vår sprinter Maria ner för att tävla i 200m där hon i skrivande stund har ungefär tioende bästa tid. Vecka 13, på tisdagen påbörjas resan till Polen och sedan väntas hemfärd i slutet av veckan. 

Hur ska du göra dina sista uppladdningar inför världsmästerskapen?
- Jag vill träna snabbhet, starter och några 200-meterslopp för att testa formen eftersom jag inte har kunnat göra några tävlingar i sprint tidigare under vintern. 

Har du någon taktik eller speciell plan för ditt lopp?
- Jag tänker att det bara är att trycka på allt vad jag har i försöken. Det är inte värt att ligga och slöspringa, om jag vill ta mig vidare till semifinal måste jag springa snabbt redan från början! Det är sex banor runt i arenan så förhoppningsvis kan jag ta mig till semifinal. Det hade varit fantastiskt om jag fick och orkar springa två lopp i sveriges blågula kläder. 

Avslutningsvis håller vi alla våra tummar för ett lyckat världsmästerskap för Maria. Heja dig och heja Sverige! Kör hårt så får du höra av dig med resultat, bilder och härliga berättelse! Gooo Maaaryyyy! Bilder av Micke Storm från träningslägret i Riccione våren 2018

Skribent: Elin Jonasson
Epost: Adressen GömdStöd WSK via Gräsroten!


Skärmavbild 2015-05-22 kl. 17.17.24
Stöd WSK via Stadium!

 


Våra huvudsponsorer

 

 


 

Postadress:
Wärnamo SK - Friidrott
Box 348
33123 Värnamo

Kontakt:
Tel: 0705811231
E-post: This is a mailto link

Se all info